killing fields

Idag har vi varit på en heltur med tuktuk runt om i staden. Huvudattraktionerna som vi åkte till var killing fields, s21 och royal palace. Sen åkte vi till lite andra ställen också men som inte var så speciella. Vi åkte till ett tempel som hette Wat Phnom och en marknad som hette Russian Market där vi också åt lunch.

Men nu till det viktigaste som vi har varit med om idag. Det började med att vi blev upphämtade kring 8 imorse och åkte mot killing fields som ligger lite utanför centrum. Jag antar att ni alla vet vad det är, pol pots verk under sin regim som dödade 3 miljoner människor i kambodja. Många som hade torterats på S21 fängelset här i phnom penh fördes sedan till killing fields där de blev avrättade och lagda i massgravar.

När vi kom in på killing fields så läste vi först lite om bakgrunden och såg en film innan vi gick runt på området och redan då hade man en väldigt obehaglig känsla. Sen gick vi runt på området och fick se massor av massgravar, döskallar, och ställen där de blev avrättade osv. De har byggt som ett "minnestempel" för de döda där de förvarar alla döskallarna. Det var väldigt obehagligt att gå in där och se alla döskallar, då blev plötsligt allt mer verkligt. Men det är fortfarande svårt att förstå att det verkligen har hänt något så hemskt för inte alls speciellt längesen.

När vi hade gått klart på killing fields stannade våran tuktukförare upp vid ett ställe och frågade om vi ville gå och skjuta på en bana med olika vapen. Det kändes väldigt udda eftersom vi nyss varit på killing fields, så det kändes inte alls speciellt lämpligt! Efter killing fields åkte vi till S21 där fångarna blev torterade innan de avrättades. Det fanns massor av olika rum med tortyrredskap och även en massa bilder på torterade människor. Det var inte speciellt kul att gå där heller, det var väldigt obehagligt och det kändes ungefär som när jag besökte ett koncentrationsläger i tyskland.

Efter dessa hemskheter åkte vi och besökte marknaden som jag nämde och sedan till templet wat phnom som vi inte tyckte var så speciellt. Sen åkte vi till royal palace och det var verkligen nånting att se och så såg vi silverpagodan förstås, väldigt vackra tempel på hela området där.

Så allt som allt har det varit en väldigt bra dag, mycket hemskheter men som var väldigt intressanta och nyttiga att se. Det är fortfarande svårt för oss att förstå att allt detta hände så nyligt och hur det egentligen kunde hända men det var en väldigt "nyttig" upplevelse..

minnestemplet fullt med döskallar på killing fields
här ser ni några av de massgravar som fanns över hela området


s21


wat phnom

royal palace

silverpagodan

jag med mina nya solbrillor



Kommentarer
Postat av: Pappa

Kanske det kan vara bra att se kontrasterna så man uppskattar sin egen verklighet på ett annat sätt, jag tycker ni verkar ha tänkt igenom hela eran resa, ni har verkligen fått uppleva massor.... men nu får ni komma hem ; )....Kramar.

2011-03-14 @ 16:34:13
Postat av: mamma

Grymt hemskt. Ni visste en del vad som skulle vänta er men det var säkert ändå mycket värre att uppleva det på plats. Det är bra att ni kopplar av nu med en sol- och badsemester. Puss o kram

2011-03-14 @ 19:54:10
Postat av: Dick och Louise

Lärorikt men otäckt, kan vi tänka oss. Vi tycker också att det är dags att komma hem:) Kram

2011-03-15 @ 19:24:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0